Αθλητική διατροφή, σπαρτιάτικη πειθαρχία

Μου αρέσει που μελετάτε τα άρθρα μου και με ρωτάτε πάνω σε αυτά. Κάπου ανέφερα τη φράση «αθλητική διατροφή» και σας κίνησα την περιέργεια να μάθετε περί τίνος πρόκειται.

Τι είναι λοιπόν, η αθλητική διατροφή;
Όπως το λέει και η φράση, είναι η διατροφή που ακολουθούν οι αθλητές και είναι η αδυναμία μου. Όταν κάποιος πελάτης μου δηλώνει έτοιμος να ακολουθήσει μία τέτοια διατροφική ρουτίνα, εγώ μεταφέρομαι σε επαγγελματικό παράδεισο.

Θα ρωτήσετε τώρα: μήπως μπορούν να ακολουθήσουν όλοι αθλητική διατροφή; Ακόμα κι αυτοί που δεν αθλούνται;
Θεωρητικά, ναι. Αν και, διατροφή χωρίς άσκηση (και το ανάποδο) είναι κατά τη γνώμη μου ημιτελής προσπάθεια.

Σ έναν αθλητή λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες που ορίζει το άθλημά του. Άλλες ανάγκες έχει ένας δρομέας, άλλες ένας αρσιβαρίστας και άλλες μία αθλήτρια της ενόργανης.
Και στις τρεις περιπτώσεις όμως, οι αθλούμενοι οφείλουν να ακολουθούν κατά γράμμα το εξατομικευμένο διαιτολόγιο τους. Οι ώρες που τρώνε είναι συγκεκριμένες, οι μερίδες θα πρέπει να ζυγίζονται αυστηρά, ενώ κάποιες τροφές απαγορεύονται δια ροπάλου. Ζάχαρη, τηγανητά, γλυκά και junk food, δεν έχουν καμία δουλειά σε ένα αθλητικό διαιτολόγιο.

Για παράδειγμα, εγώ σε έναν πελάτη που ακολουθεί μία συμβατική δίαιτα θα δώσω πίτσα στο πρόγραμμά του αν μου ζητήσει, σε κάποιον όμως που θα μπει στη ρουτίνα της αθλητικής διατροφής αυτό είναι απόλυτα απαγορευμένο.

Στην αθλητική διατροφή, πρωταγωνιστές είναι τα ολικής αλέσεως δημητριακά και άλευρα (πολλές φορές επιβάλω και gluten free), τα φρούτα, οι σαλάτες, τα όσπρια, το ωμό ελαιόλαδο, η βρώμη, οι ξηροί καρποί, τα super foods, το αμυγδαλόγαλο, το πρόβειο γιαούρτι.

Στους σκληρά ασκούμενους χορτοφάγους, θα δώσω και μία πρωτεΐνη αρακά ή ρυζιού, αν κρίνω ότι χρειάζεται. Στους κρεοφάγους, επίσης θα δώσω συμπληρώματα, αν η φυσική δραστηριότητα είναι έντονη.
Μην αρχίσετε τώρα να ψάχνετε σκόνες. Είπα «αν είναι σκληρά ασκούμενοι». Στους κρεοφάγους μπαίνει ακόμα, το άπαχο κρέας και το ψάρι. Όλα τα παραπάνω βέβαια, μαγειρεμένα χωρίς λάδια και ζυγισμένα με ακρίβεια.

Πολλή καταπίεση ρε παιδί μου, θα μου πείτε. Ναι, το «κόνσεπτ» της αθλητικής διατροφής απαιτεί πειθαρχία και θέληση. Τα αποτελέσματα όμως είναι θεαματικά και αποζημιώνουν στο έπακρο.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα (χορτοφαγικής) αθλητικής δίαιτας, για να μπείτε καλύτερα στο πνεύμα.

Πρωί:
200γρ. αμυγδαλόγαλο με 40γρ. βρώμη, 1 μπανάνα και λίγα γκότζι.
Ενδιάμεσο:
30γρ. ξηροί καρποί ανάλατοι με 1 φρούτο ή μία ωμοφαγική μπάρα δημητριακών.
Μεσημέρι:
300γρ. φακόρυζο με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, 1 καρότο τριμμένο και 1 αυγό ελευθέρας βοσκής.
Απόγευμα:
150γρ. πρόβειο βιολογικό γιαούρτι ή κεφίρ, με 20 γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Βράδυ:
Σαλάτα βραστή ή ωμή, με 3 ασπράδια αυγών, 20 γρ. τυρί ελληνικό (π.χ. γραβιέρα), με 3 ρυζογκοφρέτες ή ½ κριθαροκούλουρο.

Αυτή είναι μία τυπική δική μου μέρα. Δεν κάνει για όλους φυσικά. Σας παραθέτω το πρόγραμμα, για να πάρετε μία ιδέα. Θα επανέλθω στην αθλητική διατροφή, γιατί είμαι σίγουρη ότι θα έχετε αρκετές απορίες. Μη διστάσετε να τις υποβάλετε. Οι απορίες σας, είναι για μένα έμπνευση.