Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα στη σχολή μου ήταν «ο έλεγχος υγιεινής μαζικών χώρων εστίασης». Καθηγητής μου ένας εκπληκτικός αστίατρος, αδέκαστος και πολύ αυστηρός. Εκείνη τη χρονιά είχαμε γυρίσει σχεδόν όλες τις κουζίνες των πολυτελών ξενοδοχείων και εστιατορίων της Αθήνας. Επισκεφτήκαμε επίσης και πολλές κουζίνες νοσοκομείων. Τότε ήταν που άλλαξα γνώμη και αποφάσισα να μην ασχοληθώ με την κλινική Διαιτολογία. Ο νοών νοήτω.
Σήμερα θα σας δώσω μερικές συμβουλές για το πώς να ξεχωρίζετε (στο περίπου) έναν καθαρό ή όχι, χώρο μαζικής εστίασης. Καταρχήν, με το που αποφασίζετε να φάτε έξω θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτό που θα φάτε να είναι όπως εκείνο που θα τρώγατε σε μία σπιτική κουζίνα. Και από άποψη καθαριότητας και από άποψη ποιότητας. Κρατήστε αυτό και προχωράμε στους κανόνες.
Μικρή κουζίνα και μεγάλος κατάλογος, σημαίνει κακή ποιότητα φαγητού. Πώς είναι δυνατόν να μαγειρευτούν 20 ορεκτικά, 30 κυρίως πιάτα και 10 σαλάτες σε μία μικρή κουζίνα; Ή θα σου σερβίρουν προμαγειρεμένο–κατεψυγμένο φαγητό ή πολυκαιρισμένο, με ό,τι αυτό σημαίνει. Υπάρχει κανονισμός που απαγορεύει τις υπόγειες κουζίνες. Ας γελάσουμε….φυσικά και δεν εφαρμόζεται. Αν πάτε σε κάποιο εστιατόριο και ανακαλύψετε μικρή κουζίνα στην υπόγα, κάντε την με ελαφρά. Προτιμάμε μόνο κουζίνες που φαίνονται. Σαφές το γιατί.
Ξέρετε πού εφαρμόζονται οι πιο αυστηροί κανόνες υγιεινής; (προσοχή άλλο καθαρό τρόφιμο και άλλο υγιεινό). Στα νοσοκομεία;…Λάθος! Στα γνωστά φαστφουντάδικα εφαρμόζονται. Ναι, όπως το διαβάσατε. Καλύτερα λοιπόν να φας στα Goody’s, παρά σε ταβερνείο αμφιβόλου καθαριότητας. Ένα ακόμα sos είναι πως δεν τρώμε φαγητά με κιμάδες και κρέατα, όταν δεν γνωρίζουμε καλά το μέρος (εγώ ευτυχώς σαν χορτοφάγος, δεν έχω τέτοια προβλήματα). Αν όμως επιμένετε να φάτε κρέας, ζητήστε το καλοψημένο. Έχετε δε, υπόψη, ότι η μαγιονέζα και οι άσπρες σάλτσες καλύπτουν τη μπαγιατίλα.
Μην τρώτε χλιαρό φαγητό όταν σας το σερβίρουν έτσι. Ζητήστε να σας το ζεστάνουν οπωσδήποτε. Πράσινες ωμές σαλάτες σε μέρος που δεν γνωρίζετε; Μη τζιζ!!
Επίσης, ρίξτε και μια ματιά στον σερβιτόρο που σας εξυπηρετεί. Έχει καθαρά νύχια ή όχι; Είναι πλυμένος ή όχι; Είναι ευπρεπής στο ντύσιμό του ή όχι; Βρώμικος σερβιτόρος με απεριποίητα ρούχα και παπούτσια, σας δίνει την απόλυτη εικόνα του φαγητού που θα σας σερβίρει. Θέλετε να μάθετε ποιο είναι το μότο του κακού εστιάτορα; «Δεν πετιέται τίποτα, τα περισσεύματα γίνονται σουπίτσα ή γέμιση σε πίττα».
Δυστυχώς, πολλοί έχουν την ίδια…έμπνευση.
Ένα ωραίο κόλπο επιβίωσης, τώρα. Η καλύτερη περίπτωση για να πιεις κόκα κόλα είναι όταν πας διακοπές και δεν ξέρεις πού και τι τρως. Ως γνωστόν, το γνωστό σκουπιδοαναψυκτικό τα σκοτώνει όλα. Μια – δυό γουλιές κόκα κόλα μπορεί και να σε γλιτώσει από δηλητηρίαση. Είναι η μοναδική καλή χρήση της κόκα κόλας.
Τελειώνοντας, θα σας δώσω μία συμβουλή που εφαρμόζω πάντα. Είστε κάπου και κοντεύετε να φάτε τα μπατζάκια από την πείνα, δεν έχει τίποτα της προκοπής όμως. Τι κάνετε; Μπαίνετε σε ένα φούρνο, παίρνετε μία φρατζόλα ψωμί και ένα συσκευασμένο χυμό. Αν δεν υπάρχει φούρνος, πάρτε οτιδήποτε συσκευασμένο κι ας είναι και λίγο σκουπίδι. Φάτε μέχρι να βρείτε ένα φαγάδικο της προκοπής. Να ξέρετε ακόμα, ότι ως καταναλωτές, έχετε πάντα το δικαίωμα να μπείτε στην κουζίνα του εστιατορίου ή της ταβέρνας. Ακόμα και τα ψυγεία έχετε το δικαίωμα να ανοίξετε. Αν το κάναμε συχνά, θα είχαμε γλιτώσει από πολλούς λεχρίτες της εστίασης.
Με το θέμα «τρώω έξω» δεν τελειώσαμε. Έχει…ζουμί ακόμα.