“Τι θα κάνουμε στις γιορτές;”. Eίναι η πιο συνηθισμένη ερώτηση που ακούω τέτοια εποχή.
Η απάντηση μου φυσικά είναι αυτή: Πόσες μέρες είθισται να τρώμε; Παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αυτές τις 4 μερούλες όλοι θα φάμε το κατιτίς μας παραπάνω. Οι άλλες μέρες τι σας αφορούν; Θα τρώτε κάθε μέρα σαν γιορτή; Επειδή όμως εγώ τα λέω, εγώ τα ακούω κι εγώ τα εφαρμόζω, άντε να σας δώσω μερικές οδηγίες ισοφάρισης. Δεκαπέντε ημέρες πριν τις γιορτές, αν θέλετε κάπως να προφυλαχτείτε ή να χάσετε κάνα κιλό για να το πάρετε στις γιορτές (αυτό κι αν είναι λάθος) κάνετε τα εξής:
– Κόψτε τα κορεσμένα λιπαρά (όσοι τρώτε κρέας φυσικά, γιατί οι χορτοφάγοι δεν κινδυνεύουν από συσσώρευση κορεσμένων λιπαρών). Που σημαίνει κόψτε τελείως το κρέας. Όσοι νηστεύετε, το εφαρμόζετε ήδη. Αντικαταστήστε το με όσπρια, λαχανικά και γενικά ακολουθείστε τους κανόνες της μεσογειακής δίαιτας.
– Το γάλα και τα πολλά τυροκομικά, επίσης να τα περιορίσετε στο ελάχιστο.
– Τρώτε μικρά γεύματα. Να μάθει το στομάχι στη μικρή ποσότητα. Έτσι, τις ημέρες των εορτών δεν θα αντέχετε την “υπερφόρτωση”.
– Κομμένη τελείως και η ζάχαρη. Άντε λίγο μελάκι και πολύ είναι. Τα Χριστούγεννα γίνεται υπερκατανάλωση γλυκών, κάτι γλιτώνετε αν την κόψετε τελείως για 15 ημέρες. Δώστε έμφαση στα φρούτα και τους χυμούς. Ούτως ή άλλως, το χειμώνα επιβάλλεται η κατανάλωση φρούτων, μιάς που η βιταμίνη C μας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
– Αν σκέφτεστε να ξεκινήσετε γυμναστήριο ή personal training ή διατροφή με ειδικό, κάντε το τώρα. Θα έχετε ένα ισχυρό κίνητρο να μην το παρακάνετε στις γιορτές. Είναι λάθος η τακτική “ξεκινάω μετά τις γιορτές, για να φάω ό,τι μπορώ και μετά να μπω σε πρόγραμμα”. Ναι, θα μπείτε σε πρόγραμμα, αλλά με κανένα δυάρι κιλά παραπάνω.
– Αν δεν σκοπεύετε να ξεκινήσετε κάτι πιο συστηματικό στον τομέα της άσκησης, ξεκινήστε το περπάτημα. Τώρα με το κρύο ενδείκνυται. Μία ωρίτσα την ημέρα, αν σας γίνει συνήθεια, θα το κάνετε και μες τις γιορτές κι έτσι κάτι θα κάψετε από αυτά που θα φάτε.
– Ένα άλλο κόλπο που βοηθάει, είναι να προγραμματίσετε από τώρα πως θα διαχειριστείτε τα τραπεζώματα. Αν ξέρετε από τώρα ποιος και πότε σας έχει καλέσει, ξεκινήστε να δουλεύετε στο μυαλό σας πόσο και τι θα φάτε. Μπορείτε να πείτε για παράδειγμα “ανήμερα τα Χριστούγεννα θα φάω πολύ, αλλά στις 26 που είμαι πάλι καλεσμένος/η θα φάω λίγο απ όλα και θα γεμίσω μία φορά το πιάτο μου”.
Κάτι τέτοιο εννοώ.
– Κάτι που βοηθάει επίσης πολύ είναι να βρείτε και κάποιον φίλο που να θέλει να αποφύγει την υπερφόρτωση θερμίδων. Μπορείτε να κανονίσετε να πηγαίνετε καθημερινά για λίγο τζόκινγκ μαζί ή για περπάτημα. Έτσι, θα έχετε έναν σύμμαχο.
– Για όσους τώρα, είστε ήδη σε πρόγραμμα αδυνατίσματος, ένα θα πω, που το λέω και στους πελάτες μου: Προσέξτε μην ξεφύγετε στις γιορτές γιατί πάει χαμένη όλη η προσπάθεια και όλα τα χρήματα που έχετε ξοδέψει. Αν έχετε άνθρωπο να σας παρακολουθεί, παρακαλέστε τον να είναι διαθέσιμος για ψυχολογική υποστήριξη τις κρίσιμες μέρες.
Άντε παιδάκια μου, λοιπόν, ξεκινήστε από τώρα! Βάλτε άνετα παπούτσια, σηκωθείτε από την καρέκλα και πηγαίνετε για περπάτημα. Αλλιώς, θα βιώσετε αυτό που λέγεται “μελαγχολία των γιορτών”…αλλά μόλις τελειώσουν.
Σας χαιρετώ και πάω για το καθημερινό τζόκινγκ.