Πέτρες στη χολή, τι κάνω;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ μία αύξηση των κρουσμάτων στις χολολιθιάσεις ή πιο απλά πέτρες στην χολή. Ενώ οι ακριβείς αιτίες δεν είναι γνωστές, πολλοί γιατροί συνδυάζουν την εμφάνιση τους με την παχυσαρκία. Προσωπικά και βάσει των κρουσμάτων που έρχονται σε μένα, θεωρώ την παχυσαρκία Νο1 προδιαθεσικό παράγοντα. Και θα σας πώ αμέσως γιατί, εξηγώντας με πολύ απλό τρόπο την λειτουργία της χολής.

Μία από τις πολλές λειτουργίες του συκωτιού είναι η παραγωγή χολής. Μετά την παραγωγή της αποθηκεύεται σε ένα μικρό σάκο που ονομάζεται χοληδοχος κόστη. Η χολή είναι ένα υγρό που έχει καφεπράσινο χρώμα. Περιέχει χοληστερίνη, χολερυθρινη, χολικά άλατα, λεκιθίνη, ασβέστιο και νερό. Όταν τρώμε αυτό το υγρό διοχετεύεται μέσω ενός μικρού σωλήνα, στο λεπτό έντερο, όπου γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Η χολή βοηθάει στην απορρόφηση των λιπαρών που καταναλώνουμε με την τροφή. Χωρίς αυτό το υγρό η απορρόφηση των λιπαρών δεν είναι εφικτή.
Ας πούμε ότι η χολή λειτουργεί σαν γαλακτοματοποιητής. Ενώνει το λίπος με το νερό κι έτσι γίνεται η απορρόφηση του. Για κάποιους λόγους που δεν είναι γνωστοί το υγρό αυτό πολλές φορές στερεοποιείται και σχηματίζει συμπαγείς κόκκους, τις πέτρες. Αυτές οι πέτρες ποικίλλουν σε μέγεθος και αριθμό. Εάν ξεπεράσουν τα όρια αρχίζουν και γίνονται επικίνδυνοι για απόφραξη του μικρού σωλήνα που λέγαμε πρίν. Καταλαβαίνετε λοιπόν πώς συνδέεται η παχυσαρκία με την χολολιθίαση.

Όταν κάποιος τρώει πολλά λιπαρά, βάζει, με απλά λόγια, την χολή του να “δουλεύει στα κόκκινα “. Υπερπαραγωγή χολής που μπορεί πολύ άνετα να οδηγήσει σε δημιουργία λίθων.
(Σας τα λέω πολύ απλά για να τα καταλάβετε ).
Τα συμπτώματα κάποιου που έχει πέτρες στη χολή μοιάζουν με συμπτώματα δυσπεψίας ή πολλές φορές με συμπτώματα εμφράγματος. Έντονος πόνος, σύμπτωμα δυσφορίας μετά από κατανάλωση λιπαρών και πλούσιων γευμάτων, έμετοι πολλές φορές. Η διάγνωση τους γίνεται με λήψη ιστορικού και υπερηχογράφημα.
Ο Γαστρεντερολόγος αποφασίζει εαν ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε αφαίρεση χοληδόχου κύστης ή χολής όπως είθισται να λέγεται. Εάν έχετε διαγνωστεί με χολολιθίαση πρέπει άμεσα να αλλάξετε διατροφικές συνήθειες και να χάσετε βάρος εάν έχετε παραπάνω κιλά. Το αυγό, η σοκολάτα, τα κρεμμύδια έχει παρατηρηθεί ότι δυσχεραίνουν το πρόβλημα .
Η διατροφή ενός πάσχοντος από χολολιθίαση αποτελείται από λαχανικά και ολικής αλέσεως άλευρα και δημητριακά (οι φυτικές ίνες βοηθούν πολύ στην διαχείριση των λιπαρών και την απομάκρυνση της χοληστερίνης ), φρούτα, λίγα άπαχα γαλακτοκομικά, περιορισμό ή αποκλεισμό του κόκκινου κρέατος και αποφυγή τηγανητων, γλυκισμάτων, και επεξεργασμένων τροφών.
Το ελαιόλαδο (σε συγκεκριμένη ποσότητα), ο χυμός λεμόνι έχει παρατηρηθεί ότι βοηθούν. Αρχική μορφή χολολιθων είναι και οι πολυποδες στη χολή.
Εάν διαγνωστειτε λοιπόν με πολύποδα στο σημείο αυτό, διαμορφωστε τις διατροφικές σας συνήθειες και κάντε ανά εξάμηνο ή έτος υπερηχογράφημα.
Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης θεωρείται επέμβαση ρουτίνας πλέον. Ο ασθενής μετά την επέμβαση θα πρέπει να ακολουθήσει συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο από διατροφολογο ή γιατρό.
Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η απώλεια της χοληδόχου κύστης παύει να γίνεται αισθητή.