Smoothiebowl με γιαούρτι

yogurt

Θεωρώ ότι το γιαούρτι είναι εξαιρετική τροφή.
Το φυσικό γιαούρτι όμως, χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες ή προσθήκη γεύσης φρούτων. Αυτά ονομάζονται επιδόρπια γιαουρτιού και απέχουν πολύ από το θρεπτικό και ωφέλιμο παραδοσιακό γιαούρτι. Επειδή όμως η ξινή γεύση του γιαουρτιού δεν αρέσει σε πολλούς υπάρχει τρόπος να το καταναλώσουμε ευχάριστα με υγιεινό τρόπο. Θα χρειαστούμε:
100γρ. βιολογικό αγελαδινό στραγγιστό ή πρόβειο γιαούρτι
1/2 μπανάνα
1 μεγάλο ώριμο ροδάκινο
10γρ. μίγμα σκόνης από πρωτεΐνη αρακά, μακα και λούκουμα (φυσική γλυκαντική ουσία). Το μίγμα αυτό είναι προαιρετικό και το συστήνω σε ανθρώπους με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.
Τα παραπάνω μπαίνουν στο μπλέντερ και ανακατεύονται μέχρι να γίνουν πουρές.
Από επάνω έβαλα φρέσκια μπανάνα, βρώμη, corn pops βιολογικά με μέλι και γκρανόλα βιολογική.
Στα δημητριακά προσέχω πολύ τις ετικέτες. Προσέχω να είναι όσο το δυνατόν αγνά, χωρίς συντηρητικά, βελτιωτικά, φοινικέλαιο και ζάχαρη.
Το συγκεκριμένο smoothiebowl αποδίδει 350 γρ. θερμίδες και αποτελεί εξαιρετική επιλογή πρωινού.

Φράουλες, το φρούτο της Άνοιξης

Strawberry02

Ο Μάιος έχει ένα φρούτο που τον χαρακτηρίζει:την φράουλα. Αρέσει σε όλους, έχει ένα ελκυστικό κόκκινο χρώμα και πιο γλυκόπικρη γεύση που φτιάχνει υπέροχες συνταγές.
Η φράουλα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ,βιταμίνης c. Είναι πλούσια σε φαινόλες που τις δίνουν κι αυτό το κόκκινο χρώμα (ανθοκυανίνη). Οι φαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο που την καθιστά φυσικό αντιυπερτασικό. Οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για το έντερο.

Strawberry01
Μέχρι εδώ όλα καλά και όλα αυτά αφορούν την φράουλα που δεν έχει ραντιστεί και εμπλουτιστεί με φάρμακα και ορμόνες. Δυστυχώς οι συμβατικές φράουλες είναι γεμάτες χημικά και ορμόνες που τις καθιστούν κατά την άποψή μου ακατάλληλες.
Προσωπικά καταναλώνω βιολογικές. Είναι ακριβές , όμως όπως λέω πάντα τρώμε λιγότερο, αλλά πιο σωστά. Τις τρώω είτε βάζοντας τις στο μπλέντερ με κάποιο φυτικό ρόφημα (γάλα αμυγδάλου, ) και μπανάνα, είτε με γιαούρτι, είτε με κεφίρ. Γαρνιρω με βιολογικά δημητριακά και έχω ένα ελαφρύ και διαιτητικό σνακ η πρωινό. Καλή απόλαυση λοιπόν και αυτοσχεδιάστε.
(Το κλασσικό φράουλες, ζάχαρη, κονιάκ καλύτερα να το αποφύγετε).

Strawberry03

Σπανάκι κοκκινιστό με πατάτες

spinach
Ένα εύκολο, νόστιμο και πολύ θρεπτικό μεσογειακό πιάτο

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι
8 πατάτες
3 τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή 1 μικρή κονσέρβα με σάλτσα ντομάτα
Φρέσκο κρεμμύδι,  ξερό κρεμμύδι, άνηθο (εγώ βάζω αρκετά από αυτά)
λίγο λάχανο,  ρόκα
Ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:
Δεν τσιγαρίζετε τίποτα,  απλά βάζετε όλα τα υλικά σε μία γάστρα και τα αφήνετε να ψηθούν για περίπου 40 λεπτά.
Κλασσικά ένα τέτοιο πιάτο συνδυάζεται με φέτα. Η φέτα όμως δεν αφήνει το σίδηρο του σπανακιού να απορροφηθεί, γι αυτό προτείνω ελιές και ένα παξιμαδάκι.
Καλή όρεξη!

Μανιτάρια πορτομπέλο στο φούρνο με πατάτες

portobello

Το μανιτάρι είναι στην ουσία ένας μύκητας. Δεν το ξέρατε πολλοί αυτό μάλλον. Υπάρχουν ποικιλίες που είναι θανατηφόρες και άλλες πολύ θρεπτικές.  Συμβουλή: μην τρώτε άγρια μανιτάρια εάν δεν είστε 100% σίγουροι ότι είναι ασφαλή.
Τα μανιτάρια είναι το κρέας των χορτοφάγων. Έχουν τα βασικά αμινοξέα,  άρα έχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη,  χωρίς τα κορεσμένα λιπαρά του κρέατος. Έχουν φυτικές ίνες,  βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β ( ειδικά  φυλλικό οξύ ), σίδηρο,  κάλιο, σελήνιο.
Βοηθούν στην μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης,  έχουν αντικαρκινική δράση,  ρυθμίζουν το ζάχαρο,  είναι επαρκή σε ασβέστιο και αυτό τα καθιστά ευεργετικά για τα οστά.
Γενικά τα μανιτάρια είναι μια υπεπλήρης τροφή,  εύκολη στο μαγείρεμα.
Σήμερα λοιπόν η συνταγή μας είναι με μανιτάρια.
Μερίδες 4
Υλικά
700γρ μανιτάρια πορτομπέλο  (και τα 2 είδη καφέ και άσπρα)
1 κιλό πατατες Νάξου
σκόρδο
Δενδρολίβανο,  ρίγανη,  θυμάρι,  κουρκουμά,  πιπέρι,  μουστάρδα.
Ελαιόλαδο
1 βιολογικό κύβο λαχανικών ή ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση
Πλένουμε και σκουπίζουμε  τα μανιτάρια . Έπειτα τα κόβουμε σε μεσαία κομμάτια.  Το ίδιο και με τις πατάτες. Τα βάζουμε στο ταψί πασπαλιζουμε με τα μυρωδικά και την μουστάρδα  (  οι μερακλήδες μπορούν να βάλουν και λίγο λευκό η κόκκινο κρασί ). Διαλύουμε τον κύβο σε ζεστό νερό και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.
Περίπου 45 λεπτά και έτοιμο.
Ελαιόλαδο μετά το ψήσιμο και όχι πολύ αν κάνετε δίαιτα. Συνδυάζεται με ελιές για τους βιγκαν και με άσπρο τυρί για τους υπόλοιπους. Μια μερίδα αποδίδει περίπου 300 θερμίδες ανάλογα με το λάδι.
Καλή όρεξη!

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd