Ένα μήλο την ημέρα...

apple

Δεν είναι τυχαία η παροιμία..
Το μήλο είναι το πιο διαδεδομένο φθινοπωρινό -χειμωνιάτικο φρούτο. Τρώγεται σκέτο, γίνεται κομπόστα, ψητό με κανέλα και μέλι στο φούρνο, μπαίνει στις σαλάτες και φυσικά είναι το κύριο συστατικό της κλασσικής μηλόπιτας. Οι ιδιότητες του είναι αναρίθμητες, δεν είναι τυχαία η παροιμία. Έχει βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, γεγονός που το καθιστά προστάτη του ανοσοποιητικού. Οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στην φλούδα του βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου (μην ξεχνάτε να τα πλύνετε καλά πριν τα φάτε με την φλούδα). Όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά έτσι και το μήλο με τα αντιοξειδωτικά και τα φλαβονοειδή που περιέχει, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση. Ένα κανονικό μήλο αποδίδει περίπου 80 θερμίδες και είναι ένα εξαιρετικό σνακ . Συνδυασμένο δε με ανάλατους ξηρούς καρπούς σας δίνει ενέργεια χωρίς να σας φουσκώνει.
Η πρότασή μου εδώ είναι ένα χορταστικό smoothie μήλου
Συστατικά :
100γρ.γιαούρτι κατσικίσιο ή κάποιο άλλο γιαούρτι της αρεσκείας σας
1 μήλο ξεφλουδισμένο σε κομμάτια
1 ώριμη μπανάνα
10γρ.πρωτεΐνη αρακά (προαιρετική) εφ'όσον γυμνάζεστε ή είστε χορτοφάγοι
Λίγη σκόνη βανίλιας
Αλέθετε καλά τα παραπάνω, μέχρι να γίνουν κρέμα και προσθέτετε 30-50 γρ.δημητριακά.
Εγώ εδώ χρησιμοποίησα βιολογικά κορν φλεικς χωρίς ζάχαρη και νιφάδες φαγόπυρου.
Φυσικά η κανέλα δίνει έξτρα νοστιμιά μιας που ταιριάζει πολύ με το μήλο
Μια μερίδα από αυτό το smoothie αποδίδει γύρω στις 350 θερμίδες

Smoothiebowl με γιαούρτι

yogurt

Θεωρώ ότι το γιαούρτι είναι εξαιρετική τροφή.
Το φυσικό γιαούρτι όμως, χωρίς ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες ή προσθήκη γεύσης φρούτων. Αυτά ονομάζονται επιδόρπια γιαουρτιού και απέχουν πολύ από το θρεπτικό και ωφέλιμο παραδοσιακό γιαούρτι. Επειδή όμως η ξινή γεύση του γιαουρτιού δεν αρέσει σε πολλούς υπάρχει τρόπος να το καταναλώσουμε ευχάριστα με υγιεινό τρόπο. Θα χρειαστούμε:
100γρ. βιολογικό αγελαδινό στραγγιστό ή πρόβειο γιαούρτι
1/2 μπανάνα
1 μεγάλο ώριμο ροδάκινο
10γρ. μίγμα σκόνης από πρωτεΐνη αρακά, μακα και λούκουμα (φυσική γλυκαντική ουσία). Το μίγμα αυτό είναι προαιρετικό και το συστήνω σε ανθρώπους με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες.
Τα παραπάνω μπαίνουν στο μπλέντερ και ανακατεύονται μέχρι να γίνουν πουρές.
Από επάνω έβαλα φρέσκια μπανάνα, βρώμη, corn pops βιολογικά με μέλι και γκρανόλα βιολογική.
Στα δημητριακά προσέχω πολύ τις ετικέτες. Προσέχω να είναι όσο το δυνατόν αγνά, χωρίς συντηρητικά, βελτιωτικά, φοινικέλαιο και ζάχαρη.
Το συγκεκριμένο smoothiebowl αποδίδει 350 γρ. θερμίδες και αποτελεί εξαιρετική επιλογή πρωινού.

Φράουλες, το φρούτο της Άνοιξης

Strawberry02

Ο Μάιος έχει ένα φρούτο που τον χαρακτηρίζει:την φράουλα. Αρέσει σε όλους, έχει ένα ελκυστικό κόκκινο χρώμα και πιο γλυκόπικρη γεύση που φτιάχνει υπέροχες συνταγές.
Η φράουλα είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ,βιταμίνης c. Είναι πλούσια σε φαινόλες που τις δίνουν κι αυτό το κόκκινο χρώμα (ανθοκυανίνη). Οι φαινόλες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο που την καθιστά φυσικό αντιυπερτασικό. Οι φυτικές ίνες είναι ευεργετικές για το έντερο.

Strawberry01
Μέχρι εδώ όλα καλά και όλα αυτά αφορούν την φράουλα που δεν έχει ραντιστεί και εμπλουτιστεί με φάρμακα και ορμόνες. Δυστυχώς οι συμβατικές φράουλες είναι γεμάτες χημικά και ορμόνες που τις καθιστούν κατά την άποψή μου ακατάλληλες.
Προσωπικά καταναλώνω βιολογικές. Είναι ακριβές , όμως όπως λέω πάντα τρώμε λιγότερο, αλλά πιο σωστά. Τις τρώω είτε βάζοντας τις στο μπλέντερ με κάποιο φυτικό ρόφημα (γάλα αμυγδάλου, ) και μπανάνα, είτε με γιαούρτι, είτε με κεφίρ. Γαρνιρω με βιολογικά δημητριακά και έχω ένα ελαφρύ και διαιτητικό σνακ η πρωινό. Καλή απόλαυση λοιπόν και αυτοσχεδιάστε.
(Το κλασσικό φράουλες, ζάχαρη, κονιάκ καλύτερα να το αποφύγετε).

Strawberry03

Σπανάκι κοκκινιστό με πατάτες

spinach
Ένα εύκολο, νόστιμο και πολύ θρεπτικό μεσογειακό πιάτο

Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό φρέσκο ή κατεψυγμένο σπανάκι
8 πατάτες
3 τομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή 1 μικρή κονσέρβα με σάλτσα ντομάτα
Φρέσκο κρεμμύδι,  ξερό κρεμμύδι, άνηθο (εγώ βάζω αρκετά από αυτά)
λίγο λάχανο,  ρόκα
Ελαιόλαδο.

Εκτέλεση:
Δεν τσιγαρίζετε τίποτα,  απλά βάζετε όλα τα υλικά σε μία γάστρα και τα αφήνετε να ψηθούν για περίπου 40 λεπτά.
Κλασσικά ένα τέτοιο πιάτο συνδυάζεται με φέτα. Η φέτα όμως δεν αφήνει το σίδηρο του σπανακιού να απορροφηθεί, γι αυτό προτείνω ελιές και ένα παξιμαδάκι.
Καλή όρεξη!

DMC Firewall is a Joomla Security extension!